*BLOGPOST*: welke yoga kan ik doen na de bevalling?

Tijdens je zwangerschap heb je misschien ontdekt hoe fijn het is om yoga te doen. Het kan je ook helpen in je herstel na de bevalling én een fijn moment voor jezelf zijn als je baby groter wordt. De cursus ‘in balans na de bevalling’ geeft je een mooie basis voor je herstel, hier leer je stap voor stap op te bouwen in kracht en flexibiliteit. Thuis blijkt het vaak best lastig om tussen de bedrijven door momenten te vinden voor je eigen oefeningen. Bij het volgen van lessen bij de studio is het zo fijn dat je je alleen op jezelf hoeft te concentreren! Maar welke lessen zijn nou geschikt?

Ga je specifiek voor ontspanning, even opladen, stramme spieren losser laten worden, rust aan je hoofd? Dan is Restorative yoga zeer geschikt. Hierbij doe je ondersteunde houdingen, met kussens en dekens etc. om 100 % comfort te bereiken in je fysieke lichaam zodat er diepe rust kan optreden. 

Wil je juist wat meer beweging en ook spierversterkende oefeningen, maar wel nog een rustiger tempo (vergelijkbaar met tempo/intensiteit van zwangerschapsyoga) dan is Hatha yoga rustig een goede optie. 

Mag het een tandje hoger dan kun je overstappen naar de Hatha actief les, met meer dynamiek (de Hatha zonnegroet) krachtigere houdingen, soms uitdaging in meer gevorderde houdingen (altijd in stappen).

Het is altijd handig de docent te vertellen dat je niet lang geleden bevallen bent en of er dingen in je herstel zijn om rekening mee te houden (bijvoorbeeld bekkenpijn)

Over Yin en Ashtanga: twee vormen die je regelmatig op ons rooster ziet:
– Yin yoga is ook een hele rustige vorm van yoga: langere tijd blijf je in een positie met een ontspannen lichaam. Verschil met restorative yoga is dat er wel duidelijk een specifiek gebied wordt gestretched, dit is vaak het heup en bekkengebied, wat juist na de bevalling gevoelig is. De rust van Yin kan heel fijn zijn en het kan zeker, maar overleg met de docent en gebruik extra ondersteuning zodat het meer richting restorative yoga gaat.
– Ashtanga is een yogastijl waar de nadruk ligt op de fysieke inspanningsvorm van yoga in een vaste serie houdingen, de Ashtanga Primary Series genoemd. De houvast van een vaste serie (met zonodig aanpassingen) kan fijn zijn, maar door de intensiteit is het vaak wel iets voor als je al wat meer hebt opgebouwd.