Voorbereiden op de bevalling: de cursus

Kies jij voor een groepscursus in de studio of individueel volledig online?

Het is zo’n bijzondere periode, het laatste stuk van je zwangerschap waarin je je klaarmaakt voor de geboorte van je kindje, je aandacht daar bij te hebben en in vertrouwen te kunnen zijn; deze cursus gaat je helpen in dit proces! Het is bedoeld om je in beweging te brengen, letterlijk en figuurlijk, om zo jou de regie over je bevalling te laten nemen.

Na een aantal maanden volledig online te zijn geweest is nu de combinatie ontstaan tussen de voordelen van een groepscursus in de studio met aanvullend online modules thuis, een unieke manier van voorbereiding op de bevalling. De online modules staan tot je beschikking én tijdens de contactmomenten ontmoet je andere zwangeren en kunnen we de verdieping in gaan met het geboorteproces. Ga je liever volledig individueel aan de gang, dan kies je alleen het online gedeelte.

Zie hier een korte intro per video 🙂

Thema’s die uitgebreid aan bod komen in de cursus:

 • Aandacht voor ‘de laatste loodjes’, comfortabel door het 3e trimester.
 • Inzicht in het hele proces van de bevalling, de verschillende fasen.
 • Bewegingen die helpen de weeën te verwelkomen én te verlichten.
 • Posities waarin je je baby ter wereld kunt brengen: bevalhoudingen.
 • Ontspannen tijdens de bevalling, hoe dan? De kracht van je ademhaling en simpele oefeningen vanuit mindfulness en yoga om meer relaxed & gefocust te zijn.
 • Omgaan met angst, spanning en pijn en ‘negatieve’ gedachten.
 • De eerste periode mét baby (de postnatale periode/vierde trimester): het eerste uur, de kraamweek en de 40 dagen daarna. Met oefeningen voor je herstel en babymassage!
 • Rol van de partner: in de studio partnerles en online bonus module (tip: ook de andere modules kun je samen met je partner bekijken!) waarbij we dieper ingaan op praktische ondersteuning bieden, samen beslissingen nemen en op elkaar ingespeeld zijn.

Mét groepscontact

Het samenzijn met andere zwangeren kan echt een boost geven, ervaringen delen, de herkenbaarheid. Na een gezamenlijke start zijn er een aantal groepsbijeenkomsten (met max. 7 deelneemsters) in de studio waarin we dieper ingaan op de theorie & oefeningen, er ruimte is voor vragen en de verdieping van je persoonlijke voorbereidingsproces. In de tussentijd ben je thuis lekker aan de slag met de modules en heb je onbeperkt theorie, oefeningen en extra’s tot je beschikking staan. Zo kun je door de herhaling en het toepassen in je eigen huis alles nog meer eigen maken. Tussen de bijeenkomsten is er contact via een WhatsApp groep.
De studiobijeenkomsten duren 1 à 1,5 uur per keer en zijn interactief. De ervaring leert dat er vanzelf extra thema’s aandienen, soms aan de hand van vragen, soms aan de hand van de theorie of oefeningen: verbinding en verdieping, daar draait het om. Naar behoefte volg je ook de partnerles samen met jouw geboortepartner.

De eerstvolgende groepscursus data:

november 2020 – vol –
ma 2 nov 18:30 thema: kennismaken en laatste trimester
do 5 nov 19:30 thema: eerste fase + rol adem en ontspanning
ma 16 nov 18:30 thema: tweede en derde fase van de bevalling
do 26 nov 19:30 partnerles
vr 11 dec 11:30 thema: vierde trimester: kraamtijd en daarna
_
januari 2021
do 7 jan 19:30 thema: kennismaken en laatste trimester
do 14 jan 19:30 thema: eerste fase + rol adem en ontspanning
ma 25 jan 18:30 thema: tweede en derde fase van de bevalling
ma 8 feb 18:30 partnerles
vr 19 feb 11:30 thema: vierde trimester: kraamtijd en daarna

maart 2021
ma 15 maart: start cursus, verdere data volgen nog.

NB: Soms is het in overleg mogelijk nog wat te schuiven, mocht er iets niet uitkomen.

De online modules

Aanvullend op de groepslessen of volg je de cursus uitsluitend online? In dit gedeelte vind je vijf online modules bomvol:

 • Video’s met zowel theorie als praktische oefeningen zoals bewegingen en houdingen.
 • Geleide ontspanningen en ademhalingsoefeningen.
 • Tekst en uitleg bij iedere module die je ook kunt downloaden en/of printen.
 • Verdiepingsoefeningen en andere inspiratiebronnen die je op weg helpen in dit geboorteavontuur.
 • Specifiek in de partnermodule vind je:
  • Een e-book (16 pagina’s) met info en praktische oefeningen voor je partner om jou te ondersteunen, zoals tegendruk bieden bij weeën.
  • Een hulp op weg om je samen voor te bereiden, in gesprek te gaan en jullie wensen helder te krijgen.
  • Een visuele hand-out over het belang van ontspanning, om je partner inzicht te geven en jou daarbij te helpen.

Wat past bij jou?

All In groepscursus

Bereid je je graag grondig voor op de aanstaande geboorte? En vind je het leuk om in contact te komen met andere zwangere vrouwen? Met interactieve verdieping door de docent en de groep, een laagdrempelige manieren om al je vragen te stellen en ervaringen te delen? Dan is dit echt iets voor jou!

Prijs €170
inclusief leuke goodiebag met oa het cursusboek
(zonder partnerworkshop – 15%)

Individueel online

Liever op eigen houtje? Ook dat kan! Je kiest er voor alleen de online modules te doen en hebt hiermee een zeer complete voorbereiding op de geboorte te pakken die je volledig in je eigen tempo volgt. Natuurlijk mag je me tussendoor benaderen als je vragen hebt.

Prijs €75

Wanneer starten?

De één start graag ruim op tijd met de voorbereiding op de bevalling, de ander doet het nog op de valreep vlak voor de uitgerekende datum. Je kunt bij deze cursus op ieder moment starten, zodra je je aanmeldt krijg je al toegang tot de online modules en kun je zelfstandig aan de slag gaan, in je eigen tempo. Als je voor de All In groepscursus kiest, kun je ook wachten tot de cursus van start gaat. Voor het terugkijken van de theorie en het doen van de oefeningen kies je zelf de momenten die jou uitkomen, alles vanuit het comfort van je eigen huis! Je hebt het cursusmateriaal tot 4 maanden na je uitgerekende datum tot je beschikking, er zijn immers ook video’s speciaal voor de kraamtijd en je herstel!

Je kunt deze ‘bevallingscursus’ zien als een toolbox waarin je diverse hulpmiddelen krijgt aangereikt om, als het moment daar is, te gebruiken wat voor jou op dat moment passend is. Je leert zo inspelen op jouw eigen behoeftes! De cursus heeft een natuurlijke en niet zozeer medische insteek. Wil je meer leren over eventuele complicaties, medicinale pijnbestrijding of bijvoorbeeld hoe een keizersnede verloopt adviseer ik je aanvullend je verloskundige of gynaecoloog te raadplegen.

Als je nog vragen hebt mail aan gemma@neoyogadelft.nl of bel/app me op 0648509687

Yes! Ik wil de cursus doen!


Persoonlijke ervaringen van deelneemsters

De cursus van Gemma heeft me veel vertrouwen gegeven. Op een duidelijke en rustige manier legt ze alles uit, geeft ze tips en oefeningen, maar ze is nergens belerend waardoor je gemakkelijker je eigen kracht en intuïtie leert voelen. Er zit ook een zeer uitgebreide reader bij, waarin je alles kan teruglezen.
Het samen met andere zwangeren tegelijk de cursus volgen en dus geregeld meetings te hebben met Gemma erbij vond ik een groot pluspunt. Je voelt verbonden met andere zwangeren, je kan vragen stellen, je verhaal kwijt en er worden ervaringen, oefeningen en tips uitgewisseld.
En er is ook aandacht voor de tijd na de bevalling, de kraamtijd, oefeningen en meditaties voor het herstellen van je lichaam, tips over borstvoeding en verzorging. Super fijn!!!


Deze cursus was zowel praktisch en leerzaam als leuk! Ik vond de rode en groene cirkels behulpzaam. Daar zal ik later aan denken. Het was ook leuk om andere zwangere dames te ontmoeten en ik genoot van de sociale sfeer. Ik heb veel goede tips gekregen en het cursusmateriaal is heel handig. Gemma legt alles duidelijk uit en deelt haar persoonlijke ervaringen, dat voeg iets toe. Er was voldoende ruimte voor vragen en discussie dus het was best informeel en sociaal. Een aanrader.