Baby in je buik

Tijdens de zwangerschap is je lichaam constant in ontwikkeling. Zodra de eicel zich in de baarmoeder innestelt, beginnen de eerste veranderingen in je lichaam. In de negen maanden die volgen groeit de baby in je buik en verander jij geleidelijk mee. Naast deze fysieke veranderingen is de zwangerschap ook geestelijk een bijzondere periode. Vanaf je eerste reactie wanneer je beseft dat je zwanger bent, tot aan het moment van de geboorte van je baby spelen emoties een grote rol. Hierbij zijn ook de hormonale veranderingen van invloed.

Zwangerschapsyoga brengt balans, naast fysieke oefeningen is er aandacht voor de ademhaling, ontspanning en het op een zachte manier stretchen en sterker maken van je lichaam. De nadruk ligt op ontspannen blijven bewegen tijdens je zwangerschap. Door actief bezig te zijn blijf je je op je gemak voelen in je veranderende lichaam. De oefeningen zijn veilig voor moeder en baby. Een moment in de week om bewust stil te staan bij je zwangerschap en te genieten van een tijd die voor je gevoel soms voorbij lijkt te vliegen. Het is een goede voorbereiding op de geboorte van je baby en het moederschap zelf. Je ontmoet andere vrouwen die hetzelfde proces doormaken en je kunt ervaringen delen. Oefeningen die je in de les leert kun je ook thuis gebruiken. Ervaring met yoga is niet nodig om mee te kunnen doen met deze yogalessen. Wij raden aan om het eerste trimester rust te nemen, deze eerste drie maanden wordt de basis van de zwangerschap gelegd. Als je voor je zwangerschap al yoga beoefend en door wil gaan, informeer dan welke oefeningen geschikt zijn om te doen. De meeste vrouwen voelen zich beter in het tweede trimester, de zwangerschap is dan gestabiliseerd.

De voordelen op een rij, yoga rondom de zwangerschap kan:

  • er voor zorgen dat je beter kunt ontspannen, je slaap verbeteren, angst- en spanningsklachten verminderen.
  • jezelf fysiek en mentaal voorbereiden op de bevalling, door op een zachte manier je uithoudingsvermogen en kracht te verbeteren. Je doet oefeningen om de spieren te versterken en versoepelen die je gebruikt bij de bevalling.
  • je meer zelfvertrouwen geven doordat je leert wat er allemaal met je lichaam gebeurt voel je je meer in controle tijdens je zwangerschap en ga je met een zelfverzekerd gevoel de bevalling in.
  • je leren veilig te bewegen en een juiste basishouding aan te nemen. Welke oefeningen zijn goed voor jou en je baby en welke kun je beter vermijden? Zwangerschapskwalen zoals lage rugklachten kunnen hierdoor verminderen.
  • je meer ademvrijheid geven. Je leert welke rol de ademhaling speelt bij de zwangerschap en de bevalling. Door ademhalingsoefeningen te doen wordt de stroom van zuurstof naar je organen en naar je baby verbeterd.
  • je bewust laten worden van je veranderende lichaam. Je leert luisteren naar je eigen gevoel. Waar heb je zelf  behoefte aan en wat is het beste voor je baby?
  • de band versterken met de baby, nog in je buik of pasgeboren. Door altijd rekening te houden met je baby en deze bij je oefeningen te betrekken versterk je het contact.
  • een plaats zijn waar je andere zwangere of pas bevallen vrouwen ontmoet en ervaringen kunt delen.

Lees hier de praktische info over de zwangerschapslessen.

Kan ik ook meedoen met de reguliere yogalessen?
Wanneer je nog niet eerder aan yoga hebt gedaan is het af te raden om met reguliere yogalessen te beginnen. Tijdens de zwangerschap adviseren we zwangerschapsyogalessen te volgen, waar je op een veilige en speciaal op deze periode gerichte wijze kunt oefenen. Daarnaast is het vaak ook fijn om dit samen met andere zwangere vrouwen te doen zodat je ervaringen kunt delen. Ook direct na de bevalling is het prettig om lessen specifiek voor postnataal herstel te volgen. Wanneer je je weer fit genoeg voelt kun je overstappen naar de andere lessen van Neo Yoga Delft.