Woehoe je baby is er, negen maanden in jouw moeder ‘womb’ klaargestoomd voor het leven buiten je baarmoeder, welkom op de wereld baby!
Een aantal dingen kunnen deze, soms behoorlijk hectische, week en periode er na wat aangenamer maken, hier een aantal tips:
Allereerst ben jij het belangrijkste voor je baby, spullen kunnen het makkelijker en aangenamer maken, maar het meest belangrijk voor een rustige kraamperiode is het samenzijn. De tijd nemen om aan elkaar te wennen en elkaar beter te leren kennen. Veel huid op huid contact zorgt dat de baby lekker op temperatuur blijft, borstvoeding is ter beschikking en het bevordert de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine. Naast dicht bij jouw als moeder te zijn, is het ook belangrijk rustig kennis te maken met de overige gezinsleden, je partner en eventuele andere kinderen. Ik adviseer je daarom ook het bezoek in de kraamtijd zo beperkt mogelijk te houden en veel tijd samen als (nieuw)gezin door te brengen.
Baby verzorging
Baby benodigdheden zijn big business, ook qua babyverzorging zijn de producten eindeloos. Dit lijkt vooral slimme marketing, eigenlijk is het heel simpel en heb je maar 1 of 2 producten nodig. Mocht je baby een droog huidje hebben raad ik aan pure shea butter of amandel olie te gebruiken. Vermijd parfum of zelfs natuurlijke etherische geurolie zodat je vooral je baby’s eigen luchtje ruikt, dit stimuleert de band en de aanmaak van oxytocine. Ook ruikt baby zelf geen extra luchtjes waardoor hij jou nog beter kan ruiken (dus best voor jezelf ook geen sterk geurende producten gebruiken). Kies liefst ook voor parfumvrij wasmiddel, zelf gebruiken wij die van Sonett.
Ik ben zelf geen voorstander van preventief billen crème smeren, als je op tijd verschoont en ook regelmatig tussen verschoningen even laat luchten is er kleine kans op luieruitslag, merk je toch irritatie (of later als er later tandjes gaan komen en de poep zuurder wordt) ben ik fan van Weleda billenbalsem, vaak is één keer smeren al genoeg om te verzachten.
Tip: Loopt de borstvoeding goed en heb je al wat gekloft? Je melk kan je ook heel goed in het badje gebruiken in plaats van badcrème of olie en zorgt voor een zacht huidje.
Wol en wol/zijde
Toen onze dochter al ruim een half jaar oud was hebben de voordelen van wollen kleertjes ontdekt, onze zoon heeft het geluk dat hij vanaf de geboorte in een laagje wol/zijde gehuld wordt, zeker in de nacht. Het dragen van wol zorgt er voor dat het lichaam de eigen temperatuur beter behoudt. Op deze manier beschermt wol tegen warmte en koude. Je lichaam koelt dus minder af als de omgeving koud is en verhit minder wanneer de omgeving warm is. Hierdoor houdt wol je warm in de winter en is het koel in de zomer. Nadeel is dat het wel wat prijzig is en je voorzichtiger moet zijn met wassen. Het droogt daarentegen snel en heeft een zelfreinigend vermogen, waardoor uitspoelen of luchten al vaak voldoende is. Deze drie vromen een fijne basisuitzet:
*Strikmutsje: helpt prikkels reduceren en de temperatuur van je baby goed te reguleren, het is dun zodat de geur van je baby gewoon door het mutsje komt. De touwtjes gaan gekruist over de borst, naar de rug en weer terug gestrikt aan de voorkant. Dit zorgt er meteen voor dat het mutsje perfect op z’n plaats blijft ’s nachts, waar losse mutsjes snel af gaan of verschuiven. Heb je een klein budget? Laat de rest zitten, maar schaf wel een stikmutsje aan!
*Wikkelrompers: sowieso WIKKELrompers en -shirtjes! Als je de eerste weken kleding die over het hoofd moet vermijdt maak je het omkleden en verschonen een stuk makkelijker en aangenamer. Een wollen rompertje geeft een heerlijke basislaag.
*Onderlegger: een wollen onderlegger in bed maakt het bedje meteen super behaaglijk voor je baby, ik heb er een gekocht bij Mijn Hemeltje.
Borstvoeding
Die eerste periode breng je een groot deel van de tijd voedend door, goede zorg voor je borsten is belangrijk (en kan je een hoop ellende besparen). Zeker als je van plan bent langer te voeden, overweeg dan het aanschaffen van wasbare zoogcompressen, deze zijn duurzamer en een stuk aangenamer in gebruik. Ideaal zijn die van bamboe of bio katoen, ademend en absorberend.
Waar je misschien niet aan denkt is dat ook in de nacht het prettig is zoogcompressen te gebruiken, er zijn speciale nacht bh’s, maar ook een spaghetti top van ademend materiaal zoals katoen of bamboe volstaat om ‘s nachts de compressen op hun plek te houden.
Tip 1: Een eetlepel biologische magere kwark in een zoogcompres op je borst in laten trekken helpt om je borsten te koelen en tepelkoven te verzachten.
Tip: 2: Lanonine (=wolvet), bijvoorbeeld Purelan van Medela werkt heel goed bij tepelkloven en is ook te gebruiken als alternatief voor vaseline bij droge- of krabbelplekjes van baby.
Bloedverlies, borstvoeding en gebroken nachten zijn vermoeiend en kunnen zorgen voor uitputting. Het is belangrijk dat je rust neemt, voldoende blijft drinken, gezonde snacks tussendoor neemt en voedzame maaltijden nuttigt. Drink eventueel bio bouillon voor vocht en wat zouten en als extra oppepper kun je Floradix gebruiken, een vloeibaar ijzerextract met kruiden en vitaminen.
Voor baby’s is er in het begin nog geen duidelijk verschil tussen dag en nacht. Probeer tijdens de nachtvoedingen de sfeer van de nacht vast te houden: beweeg langzaam, houd het licht wat gedimd. Zorg dat je relaxt kunt voeden, ondersteun jezelf met kussens en zorg dat je baby veilig is mocht je wegdoezelen of in slaap vallen. Ga niet op je telefoon! (dit activeert te veel). Zo val je na de voeding zelf weer sneller in slaap en rust je dus langer uit tussen de voedingen door. Wil je meer weten over veilig samen slapen verdiep je dan in de richtlijnen van Professor James J. McKenna.
Van onderen
Na de bevalling voel je je beurs. Daar kunnen we niets beters van maken. Ook heb je nog last van bloedverlies, het bloeden na de bevalling kan wel tot zes weken aanhouden, het wisselt erg per vrouw. Het kan hét moment zijn om te kiezen voor wasbaar maandverband, zeker nu je toch al veel wassen draait. Kies je toch liever voor wegwerp ga dan voor een ademend merk zonder plastic zoals Cottons, Natacare of Yoni.
Tip 1: Spoelen met kamille: vul een bidon met lauwe of afgekoelde kamillethee om jezelf van onderen mee te spoelen na ieder toiletbezoek. Kamille is ontstekingsremmend, verzachtend en ontsmettend. Na het spoelen droogdeppen met toiletpapier, af en toe de wond laten luchten is ook bevorderend voor het herstel.
Tip 2: De zwelling kun je koelen, hiervoor kun je appelstroop in een boterhamzakje in de vriezer stoppen, dit blijft vormbaar als het bevroren is. Hierdoor is het geschikt om tegen deze zwelling te houden. Met een washandje er omheen in je onderbroek kan het verlichting geven. Ook geschikt voor je borsten bij stuwing trouwens.
Je darmen zijn tijdens de zwangerschap flink in de verdrukking gekomen en na de geboorte verschuiven ze weer terug omdat er weer ruimte is ontstaan. Hierdoor kan de boel wat ontregeld worden waardoor je wat moeite met je ontlasting kan hebben. Het is ook niet raar als deze de eerste dagen na de bevalling uitblijft, maar daarna is het wel de bedoeling dat de boel weer opgang komt anders ontstaat er constipatie. Kiwi, (gedroogde) pruimen of een schepje lijnzaad door de yoghurt kunnen helpen. Ook probiotica kunnen helpen, dit kun je eventueel al tijdens je zwangerschap nemen, mocht je last hebben van je darmen. Ook zijn er speciale probiotica voor baby’s, mocht hij/zij last van krampjes hebben of bijvoorbeeld na een keizersnede als baby niet in aanraking is geweest met jouw bacteriën.
De kraamtijd is een heel bijzondere periode (de eerste week van het leven van jouw baby buiten de baarmoeder!) en tegelijk voor veel vrouwen behoorlijk pittig. Het is niet raar als je niet constant op een roze wolk zit. Verwacht niet teveel van jezelf en neem de tijd om je baby te leren kennen!